Pěstování chřestu je výzvou pro všechny gurmány
Pěstování chřestu může být výzvou i pro zkušenější zahrádkáře. Pokud ovšem vytrváte, tak budete moci sklízet tuto lahodnou a zdravou zeleninu mnoho let. Zajímá vás, jak na to? Čtěte dál.
Chřest (Asparagus), lidově „špargl“, je trvalka, kterou nemusíte každý rok vysazovat, je plně mrazuvzdorná. Pokud se o chřest správně staráte vydrží vám na záhoně až dvacet let. Plnohodnotně ho můžete sklízet od třetího roku. Takzvaná chřestová sezóna většinou začíná v polovině dubna a končí asi v polovině června. Během této sklizňové sezóny získáte z každé rostliny přibližně čtvrt kilogramu výhonků.
Bílý nebo zelený? Jaké jsou mezi nimi rozdíly?
Než se pustíte do výsadby, musíte se rozhodnout pro bílý nebo zelený chřest. Nevíte, který vybrat? Bílý chřest má jemnější chuť, zelený je zase nahořklý a chuťově výraznější. Zbarvení výhonů nesouvisí s odrůdou, ale se způsobem pěstování. Většina odrůd je vhodná pro pěstování obou variant, jako například chřest Gijnlim nebo Backlim.
Pěstování bílého chřestu dosáhnete tím, že zakryjete záhon černou netkanou folií, pod kterou rostliny ztrácejí chlorofyl a získají bílou barvu. Pro zelený chřest pěstujte rostliny pouze zahrnuté půdou a nechte je růst nad zem. Pokud chcete mít bílý chřest jemnější a bohatší na chlorofyl, odstraňte před sklizní fólii a nechte ho na několik hodin na světle zezelenat.
Jaký je rozdíl mezi samčími a samičími rostlinami?
Chřest je dvoudomá rostlina, proto má rostliny samčí i samičí. Jedlé výhony produkují obě varianty. Samičí rostliny v létě kvetou a poté vytvářejí červené bobule, které nejsou jedlé. Zároveň mohou produkovat nežádoucí plevelné semenáčky. Proto je většina hybridů samčích, ty se totiž nevysilují tvorbou semen a plodů. Samčí odrůdy také mají tendenci žít déle a produkovat více výhonů.
Jak vypěstovat chřest ze semen?
Pokud neseženete sazenice, můžete si chřest vypěstovat i ze semen. Ale příprava sadby semen je poměrně náročná. Nejdříve semena vysejte do truhlíků nebo do pařeniště. Než semena vysejete, dejte je na 1 až 2 dny vody a nechte je vyklíčit při teplotě 22 °C. Po 6 týdnech rostlinky přepíchněte do vzdálenosti přibližně 10 cm od sebe. Nechte se je růst celé léto, aby měly důkladný kořenový systém. V průběhu růstu o ně starejte – hnojte a zalévejte. Vyberte nejsilnější sazenice s pěti až šesti očky, ty zasadíte na připravený záhon příští rok.
Jak se pěstuje chřest?
První rok
Nejdříve chřestu vyberte vhodné stanoviště. Obecně se mu daří v lehkých hlinitopísčitých a dobře propustných půdách, které jsou důkladně promíchané s kompostem. Dobře se mu bude dařit na slunečném stanovišti, které je chráněno před studeným větrem a chladem.
Před výsadbou je dobré půdu na podzim připravit. Doporučujeme ji hluboce rigolovat do hloubky 50–90 cm. Do brázdy pak uložte vrstvu kompostní zeminy smíšenou s dobře rozloženým chlévským hnojem. Půda by měla být zásaditější, vhodné pH je 6 až 6,5. Pokud máte půdu kyselejší, upravte ji vápněním.
V březnu až dubnu vysaďte sazenice chřestu do brázd 30 cm hlubokých a 40 až 60 cm širokých. Sázejte samčí sazenice, nejlépe třídy A (nejméně s pěti kořeny). Obecně je nejlepší dát 4 až 5 rostlin na metr. Poté je zasypte několika centimetry kompostní zeminy a mírně přitlačte. Dodržujte pravidelnou zálivku a přihnojujte kompostem s příměsí minerálních hnojiv s obsahem dusíku, hořčíku a síry. Sazenice také pravidelně okopávejte a odstraňujte plevel. První rok vyraší ze země zelené prýty, které necháte růst až do podzimu a pak je u země odříznete.
Druhý rok
Pěstování v druhém roce je podobné prvnímu. Na jaře k rostlinám přidejte prosetý kompost a společně se zeminou ho přihrňte do výšky až 30 cm a šířky přibližně 40 cm. Nezapomeňte chřest okopávat, zalévat a odstraňovat plevel. Na začátku vegetačního období ho pak přihnojujte. Částečně ho můžete začít sklízet již tento rok, doporučujeme však jen z 30 až 50 %, aby se rostlina nevyčerpala. Zelené výhony na podzim zase odřízněte a zahrňte zeminou a kompostem.
Třetí rok
Třetí rok je ve znamení plnohodnotné sklizně. V polovině března nahrňte nad řádky 50 cm vysoké a široké hrůbky, vrcholy utužte, nebo celé řady pokryjte černou, netkanou textilií. Asi koncem dubna se začne povrch země nebo fólie nadzvedávat. Pak můžete odhrnout půdu a výhonek v délce 25 až 30 cm odříznout. Hrůbek opět přihrňte. Takto ho můžete sklízet až do konce června. Poté sklizeň ukončete rozhrnutím hrůbků. Další výhony nechte volně růst až do podzimu, aby rostliny nabraly sílu. Celou dobu se o chřest starejte – přihnojujte, okopávejte a zalévejte. Na podzim je opět odřízněte a zahrňte.
Na co si dát při pěstování chřestu pozor?
I pěstování chřestu má určitá rizika a přirozené škůdce. Největším nepřítelem chřestu je Chřestovníček obecný nebo Chřestovníček dvanáctitečný. Jedná se o brouky z čeledi mandelinkovití, kteří jsou 5 až 6 milimetrů velcí. Mají černé tělo s šesti světlými tečkami a červeným lemováním. Larvy jsou šedočerné barvy, 1 cm dlouhé, se třemi páry nohou. V případě přemnožení mohou na chřestu při rašení napáchat značné škody. Dospělí brouci a jejich larvy svlékají ze stonku vnější kůru a listy. Poškozená místa se stávají žlutohnědými a vysušenými. Pokud vám rostliny napadnou, můžete odstraňovat snůšky vajíček nebo ručně sbírat larvy i brouky. Přezimující brouky zničte spálením starých stonků na konci sezóny. Důležité je pravidelné sledování rostlin a včasná detekce škůdce.
Dalšími škůdci jsou pak slimáci a šneci, kteří se živí mladými sazenicemi. Poznáte je tak, že na půdě kolem plodiny a na listech uvidíte slizovou stopu.
Růst a kvalitu chřestu může v méně propustných půdách významně ovlivnit hniloba kořenů. Proto věnujte pozornost i přípravě půdy. Chřestu také nesvědčí příliš mnoho vody, proto ho zalévejte s mírou.
Vyberte si kvalitní sazenice
V nabídce Jahodárny Brozany najdete hned několik sazenic chřestu. Vyzkoušet můžete kvalitní samčí hybridy, které jsou vhodné pro pěstování zeleného i bílého chřestu - chřest Gijnlim a chřest Backlim. Chřest Fruhlim je samčí hybrid, který vyniká kvalitou a odolností vůči nemocem a chřest Cumulus vás zase potěší vysokým výnosem.