Jerky
Pokud si ještě Jerky nevyzkoušel, znáš ho asi spíš jako “drahé” sušené maso s americkou image, kterou nosí drsní chlapi. Ne všechno z toho je tak úplně pravda! Jerky /ˈdʒɝki/ je sušením konzervované maso. Z veřejně přístupných zdrojů není přesně zřejmé, jaká civilizace začala tutu úpravu užívat nejdříve a nebo ji nejvíce rozšířila, nicméně jisté je, že jak američtí indiáni, tak evropští mořeplavci hojně využívali jeho výhody na svých dlouhých výpravách. Tehdy maso sušili na slunci nebo nad ohněm. Odtud pochází i současný název modifikovaný ze španělského slovo „ch´arqui“.
Jerky bývá nejčastěji hovězí (případně původní bizoní) nebo drůbeží (zejména krůtí) či vepřové. Maso se před přípravou nařeže na tenké plátky, obvykle se marinuje, koření či solí a poté se suší při teplotě mezi 50 a 70 °C. Takto usušené maso lze dlouhodobě skladovat při pokojové teplotě a je dobře stravitelným zdrojem energie a bílkovin. Jerky si můžeš dát na výletech a při cestování, při sportu a outdoorových dobrodružstvích, jako snack v práci nebo doma a kdekoliv jinde, kde na něj budeš mít chuť.
Vzhledem k tomu, že naše 100% JERKY vyrábíme pouze z nejlepšího libového masa a v průběhu sušení přijde o velkou většinu vody, je skvělou a lehkou potravinou plnou energie a bílkovin. My vyrobíme 1 kg Jerky až z 3,4 kg čerstvého masa. To je prakticky maximální možný poměr, aby Jerky nebylo „přesušené“. Při nákupu se vyplatí zkoumat poměr původní váhy masa před a po vysušení. V některých případech totiž výrobce maso méně vysuší, nechá v něm vodu a trvanlivosti dosáhne aditivy.