Lilek
Lilek (Solanum melongena), známý také jako baklažán, je teplomilná zelenina původem z Balkánu, odkud se rozšířila do celého světa. Díky své masité struktuře a jemné chuti je velmi oblíbenou surovinou středomořských i orientálních pokrmů. Obsahuje vlákninu, draslík a antioxidanty, které podporují zdraví srdce a trávení.
Lilek vyžaduje teplé a chráněné stanoviště, proto se mu nejlépe daří ve skleníku nebo fóliovníku. Konzumuje se pouze tepelně upravený, zejména grilovaný, pečený, ale i smažený či dušený. Výjimkou je čerstvě vymačkaná šťáva, která má přirozené antibiotické účinky.
Spolu s paprikou a rajčaty patří lilek mezi oblíbenou zeleninu k přípravě letních pokrmů. Se semeny SEMO si snadno vypěstujete i vy šťavnaté lilky, vyberte si některou z odrůd z naší nabídky.