Patizon
Patizon (Cucurbita pepo var. patisson) je zajímavá odrůda tykve obecné, kterou poznáte na první pohled. Vyznačuje se zploštělým diskovitým tvarem a hladkou slupkou v bílé, oranžové nebo žluté barvě. Má jemnou, lehce máslovou chuť a díky pevné dužině se skvěle hodí k různým úpravám.
Pěstování patizonu je snadné. Vysévá se brzy na jaře do vlhké, humózní půdy a prospívá na slunném stanovišti. Pro bohatou úrodu je důležité pravidelné přihnojování, nejlépe kompostem. Rostlina roste poměrně rychle a plody lze sklízet postupně.
V kuchyni se patizon upravuje na mnoho způsobů: vařením, pečením, smažením nebo grilováním. Výborně chutná i nakládaný ve sladkokyselém nálevu. Spolu s cuketou a dýní patří k oblíbeným tykvovitým plodinám. S léty prověřenými semeny SEMO z naší nabídky si snadno vypěstujete vlastní lahodné patizony plné chuti.