Česnekové brambory pečené na husím sádle
Všichni milujeme pečené brambory a tyto jsou neodolatelně chutné. Podávejte je s pečeným hovězím, jehněčím, vepřovým či kuřecím masem. Případně si na nich můžete pochutnat i samostatně a podle vkusu dochutit domácí tatarkou nebo kečupem.
(4 porce)
- 1 lžíce husího sádla
- 700 g brambor typu B
- 8 neoloupaných stroužků česneku
- sůl
Troubu předehřejte na 220 °C. Do pekáče dejte husí sádlo a nechte je v troubě rozehřát a trochu rozpálit.
Brambory oloupejte a nakrájejte na velké kousky, ideálně ve tvaru měsíčků. Ve velkém hrnci přiveďte osolenou vodu do varu. Vhoďte brambory do vody a vařte asi 10 minut, dokud nejsou částečně uvařené. Sceďte je a vraťte zpět do hrnce. Hrnec zakryjte pokličkou a zatřepejte jím, aby brambory po povrchu zhrubly.
Takto připravené brambory opatrně vložte do pekáče s horkým husím sádlem. Pekáčkem následně mírně zatřepejte, aby byly kousky rovnoměrně pokryté sádlem. Případně brambory promíchejte vařečkami. Stroužky česneku položte na prkýnko a přimáčkněte na ně plochou čepel nože, aby slupka trochu povolila. Přihoďte stroužky česneku do pekáčku k bramborám a posypte vločkami mořské soli. Za občasného obracení pečte 20-40 minut dozlatohněda. Ihned podávejte.
Tipy:
Husí sádlo je nejlepší. Pokud by vám nešlo sehnat, je možné ho nahradit vepřovým sádlem, které je snadno dostupné v obchodech s potravinami.
Použijte dva druhy soli. Alpskou nebo kamennou sůl na osolení vody k vaření brambor a mořskou sůl na ochucení pečených brambor.
Na ozdobu můžete použít snítku rozmarýnu.