Polévka z červené řepy s česnekem
Podzim je v plném proudu a přichází skvělý čas pro vydatné polévky, které zahřejí i zasytí. Zkuste tuto neobyčejnou polévku z červené řepy s česnekem.
- 2 stroužky neoloupaného česneku
- 500 gramů syrové červené řepy
- 1 lžíce olivového oleje
- ½ nadrobno nasekané cibule
- 600 ml kuřecího nebo zeleninového vývaru
- sůl a pepř
- zakysaná smetana
- estragon, trocha červeného vína (nemusí být)
Troubu předehřejte na 200 °C. Ze stroužků neoloupaného česneku odřízněte vršky, abyste odkryli kousek dužiny. Poté zabalte česnek a červenou řepu společně do alobalu a dobře uzavřete. Balíček položte na pečící plech nebo papír a v předehřáté troubě pečte 1 hodinu. Po upečení alobal rozbalte a nechte obsah vychladnout.
Červenou řepu poté oloupejte a nahrubo nakrájejte. Česnek oloupejte a rozmačkejte. Pak ve velkém hrnci na mírném plameni rozehřejte olej. Přidejte cibuli a tu zlehka orestujte doměka. Přidejte kousky červené řepy, rozmačkaný česnek a pokud chcete, trochu červeného vína. Vařte 2 minuty a následně přilejte vývar. Přiveďte k varu, přikryjte pokličkou, stáhněte plamen a zvolna vařte 30 minut.
Nechte trochu vychladnout, poté buď ručním mixérem, nebo ve stolním mixéru rozmixujte dohladka. Osolte a opepřete, vraťte do hrnce a nechte zvolna prohřát.
Před podáváním rozdělte polévku do misek a každou porci ozdobte zakysanou smetanou a nasekaným estragonem nebo jiným kořením.