Salát hlávkový
Salát hlávkový (Lactuca sativa) je jednou z nejstarších pěstovaných zelenin na světě. Už ve starověkém Egyptě byl považován za rostlinu bohů a na královských stolech nechyběl ani v antickém Římě. I dnes je hvězdou studené kuchyně. V tuzemsku se nejčastěji konzumuje samostatně se sladkokyselou zálivkou, ale skvěle funguje i s další čerstvou zeleninou, grilovaným masem, sýry nebo jako křupavý základ do sendvičů a wrapů.
Obsahuje vitamin C, vitamin K, kyselinu listovou a vlákninu. Podporuje trávení, imunitu a celkové zdraví. Díky nízkému obsahu kalorií je ideální i pro zdravé stravování a dietní jídelníček.
Pěstování salátu je rychlé a nenáročné. Daří se mu v propustné, vlhké půdě, kde vytváří pevné hlávky. Lze jej vysévat od jara do podzimu, což umožňuje postupnou sklizeň čerstvých a křehkých listů po většinu roku.
Vypěstujte si hlávkový salát společně s rukolou a vytvořte si vlastní záhon plný svěží listové zeleniny.