Topinambury
Topinambury, známé také jako jeruzalémské artyčoky, jsou unikátní podzemní hlízy příbuzné slunečnicím. I když na první pohled nevypadají příliš atraktivně, nabízejí v kuchyni neotřelé možnosti. Po uvaření topinambur získává nasládlou chuť podobnou slunečnicovým semínkům, doplněnou mírně kouřovou vůní. Použijte topinambury pro zpestření vašich zimních pokrmů. S jejich jedinečnou chutí a texturou můžete experimentovat při různých tepelných úpravách, které zlepšují jejich stravitelnost a výrazně obohacují chuť vašich jídel. Tyto hlízy jsou skvělou zimní alternativou k běžné zelenině. Sezóna topinamburů v České republice začíná na podzim a pokračuje až do zimy.
Nabízejí se ve dvou barvách slupky - červené a světle hnědé, avšak chuťově jsou si podobné. V lednici v přihrádce na zeleninu vydrží až 14 dní.